Ürünlerimiz  

  Arama  
 


  E-Bülten  
Ad Soyad :
E-Mail :
   

  Anket  
Bize Nasıl Ulaştınız ?
Google %52 907
Gazete %5 94
Açık Hava Reklamları %4 80
Tavsiye %33 588
Diğer %3 68
1737 kişi oyladı
Tüm Anketler

  İstatistikler  
   Ürün  :  27
   Bugün :  
   Toplam :  
   IP Adresiniz  :  54.234.255.29


 
» Pişmaniyenin Tarihçesi  

Kesin tarihi bilinmemekle beraber 1400’lü yıllarda fatih sultan mehmet İstanbul’u fethetmeden önce ve ahalisinin soğuk kış günlerinde bir araya gelerek yapımı oldukça zahmetli olan bu tatlı türüne, araştırmalara istiaden çeşitli adlarla bahsedildiği görülmüştür.

Eskişehir bölgesinde pişmaniyenin (tel tel) olarak bilindiği hatta bir türünün met helvası oalrak hala günümüzde devam ettiği ; Kastamonu bölgesinde (çekme) adıyla anıldığı günümüzdede çekme hlvası olarak devam ettiği ; Osmanlı döneminde evlerde yapıldığı gibi zamanla yaygınlaşarak saraylardada sosyal ve kültürel etkinlik olarak yapıldığı : hatta şuanda İzmit çevresinde üretimi devam eden pişmaniyenin yapılışına Saray Helvası isminin o dönemlerden kaldığı rivayet edilir.

Anadolunun çeşitli bölgelerinde ise yapımı gerçekten zahmetli olan bu tatlıyı, bazen tutturamadığından ; atılarak ziyan olması newdeniyle "pişman tatlısı" olduğu rivayet edilir. En son haline ise yapılan "Pişman" tatlısını ye denilmesiyle pişmaniye olduğu , 1601 - 1611 yıllarında Padişahların fermanları doğrultusunda İzmit yöresine gelen ve kısa zamanda yerli halk ile iyi ilişkiler içerisinde uyum saülayan , ticarete önem veren büyük ermeni ustalar öğrenmişlerdir.

Bunlardan birinin ismi Şekerci Hacı Agop Dolmaciyan’dır. Birinci dünya savaşı yıllarında sosyal ve etkin kişiliği ile bilinen çeşitli zamanlarda türkçe ve fransızca dilleri üzerine eğitim yapan aynı zamanda muhasebe baş katipliği görevli İbrahim Ethem efendi halen kapan önü olarak bilinen sokakta bir şekerci dükkanı açmıştır.

Botanik kültürü, Müzik yeteneği ilede tanınan ve Soyadı Kanunu çıktıkdan sonra Çınar soyadını alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu rnkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuştur. Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolcquluklarda İzmitten geçenlerin önc epişmaniye satıcıları kaşılar kutular içinde Ak Pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir.

Tüm yöresel şenliklerin , şölenlerinde vazgeçilmez yiyeceklerindendir özgün bir tatlı çeşiti olması , hafifliği , pişmaniyenin il dışındada aranmasını ilgi görmesini sağlamıştır. Şu anda Türkiye’nin çeşitli illerinde pişmaiye üretimi yapılmaktadır. Fakat havasındanmı suyundanmı bilinmez izmit pişmaniyesinin nefaseti damaklarda yer etmiştir. Pişmaniyenin günümüzde dört kıtada 160 ülkeye ihracatı yapılmaktadır.

 

  Sayfalar  

 
  Duyurular